Sidor

fredag 24 mars 2017

Tips och tricks: bli bättre på Chromebooks

Att använda en Chromebook är väl lika enkelt som att använda en traditionell laptop? Ja, förmodligen enklare, men det finns några skillnader. Chrome OS och tangentbordet är helt anpassade efter att allt händer i en webbläsare. Det innebär att det finns en del tangenter och funktioner som man kanske inte känner igen från Windows/Mac.

Söktangenten

Om du trycker på söktangenten Sök så kommer du direkt till sökrutan i app launchern, samma fönster som kommer fram när man klickar på ikonen nere till vänster:


App Launcher

Högerklicka

Styrplattan har inga knappar på en Chromebook utan hela plattan är en stor knapp man kan trycka på. Man kan inte trycka på vänster eller höger sida för att välja vänster eller högerklick. Alla klick räknas som vänsterklick. För att högerklicka måste man trycka ner Alt-tangenten och sedan klicka på plattan.

Caps Lock

Istället för den vanliga Caps Lock-tangenten har Chromebooks sök-knappen på samma ställe. För att slå av eller på Caps Lock, ska du hålla nere Alt-tangenten och sen trycka på söktangenten.

Snabbknappar

SökSöka bland dina appar och online
Aktivera och inaktivera Caps Lock genom att trycka på Alt + Sök.
Föregående sidaÖppna föregående sida i webbhistoriken
Nästa sidaÖppna nästa sida i webbhistoriken
UppdateraLäs in den aktuella sidan igen
HelskärmDölj flikar och översikten i integrerat helskärmsläge
växla fönsterVisa alla fönster i översiktsläge


Skärmdumpar

För att ta en skärmdump så trycker man på Ctrl och översiktsknappen växla fönster Vill man välja ett speciellt område av skärmen, så trycker man Ctrl + Skift och översiktsknappen växla fönster
Bilden sparas på Chromebookens internminne, som man kan se i Filer-appen (sök på filer). Från Filer-appen, så kan man sen överföra bilden från Nedladdningar till sin Google Drive.
Kortkommandon

Låsa skärmen: Tryck på söktangenten + L
Logga ut från ditt Google-konto: Tryck på Ctrl + Skift + q (två gånger)
Bokmärk sida: Ctrl + d
Byta till speciell flik: Ctrl + 1 till Ctrl + 8
Byta upplösning: Shift + Ctrl och +/-
Zooma in/ut: Ctrl och +/-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar