Sidor

fredag 10 juni 2016

Varför har vi inte domänen hagaberg.se?

Jo för Göran Glück "snodde" det först. I Sverige finns det inte några strikta regler kring vem som får registrera en domän och det kostar heller inte särskilt mycket (några hundringar om året). Att det är så pass billigt att registrera en domän har att göra med att de som ansvarar för Sveriges domäner, Internetstiftelsen i Sverige IIS, inte drivs av vinstintresse och vill möjliggöra för så många som möjligt att kunna delta på nätet.

Tyvärr får man aldrig ha nåt fint i fred. Vissa företag och privatpersoner har specialiserat sig på att köpa upp domäner till allt som de tror kan ha ett värde för andra och därmed kunna tjäna en slant på att sälja dem. En fulare variant av det här kallas för cybersquatting vilket innebär att man registrerar domäner som en slags bluffkopia av en riktig domän och fyller den med innehåll som liknar originalet för att möjliggöra phishing av uppgifter. Det finns också det som kallas typosquatting, vilket är ett försök att registrera domännamn som man lätt hamnar på om man stavar fel på det man försökte besöka: ho0tmail.com, twtter.com osv. Utvecklaren Mike Rowe som registrerade mikerowesoft.com, förtjänar ändå en fedora-vickning om du frågar mig! (han blev istället stämd  av Microsoft)

Name Navigation AB 

Så heter företaget som sitter på domänen hagaberg.se. Som du ser finns ingen sajt där utan det är ännu en domän som ägs av någon bara för att kunna sälja till t ex en folkhögskola i Södertälje. 

Name Navigation har sannolikt en ganska stor portfölj av domäner. I en, nu gammal, artikel skryter VD:n Göran Glück om att han har Sveriges största domänportfölj (artikeln handlar bland annat om att han får behålla bank.se (!)). Herr Glück har retat upp så många att den här t-shirten trycktes upp:


Snapback

Så hur gör man då för att sno tillbaka sin domän utan att behöva köpa den av dess nuvarande ägare? Domäner man registrerat behöver då och då förnyas, gör man inte det så släpps de fria och kan köpas av någon annan. Man kan gå in och se när registreringen går ut på t ex IIS. Tyvärr är det nästintill lönlöst att försöka komma över en bra domän genom att bara vara snabb och registrera när den går ut.

För det första förnyar oftast den som äger domänen och skulle den mot förmodan missat det, så finns det företag som erbjuder backorders eller s k  snapbacks. Du som kund får beställa en eller flera domäner och sedan använder företaget egna verktyg för att se till att de fiskar upp frisläppta domäner på sekunden de blir tillgängliga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar