Sidor

tisdag 6 december 2016

Jag är ingen robot!

Den klassiska empativäckande sägningen: jag är ingen robot, jag har känslor och är av kött och blod, hör man då och då. Ofta av någon som nått kokpunkten, haft ett meltdown eller misslyckats med någon uppgift. Nyligen gjorde Italiens f.d. premiärminister Matteo Renzi just det uttalandet då han tvingades avgå efter ett politiskt nederlag.

När det kommer till robotar, så saknar de visserligen känslor (än?), men det är också en egenskap som kan vara värdefull. Som en forskare säger i Werner Herzogs dokumentär Lo and Behold, Reveries of  the Connected World: "jag skulle inte vilja att min diskmaskin blir förälskad i kylskåpet och därför inte länge vill diska!".

Robotar och artificiell intelligens kommer spela en allt större roll när det gäller många jobb inom flera yrken. Detta sker redan nu, men framförallt i framtiden.

Ett par personer från personalen och några deltagare från Hagaberg besökte nyligen ett event i Stockholm arrangerat av företaget Jayway.
De visade på vilka olika sätt digital teknik håller på att förändra vår värld. De pratade med och visade de digitala röstassistenterna Amazon Echo (Alexa) och Google Home. Andra intressanta områden där utvecklingen tagit fart är Virtual Reality och Augmented Reality. Under kvällen presenterades olika saker som händer i omvärlden och som är nära i framtiden inom det digitala fältet. De presenterade hur automatisering och robotisering kommer förändra vårt arbetsliv. Många nuvarande yrken kommer ersättas av robotar inom ett par decennier. Det är självklart inte bara positivt, utan för med sig alla möjliga följder för människor att anpassa sig till. Det är dock en diskussion att ta upp vid ett annat tillfälle (tips: i ett klassrum?).På BBC's sida Will a robot take your job? kan du mata in ett yrke och få svar på hur troligt det är att en robot tagit över inom 20 år. Som föreläsaren sa till oss så skulle han inte rekommendera sina barn att satsa på ett chaufförsjobb av något slag. Men lärare kan man väl inte ersätta? Eller...

1 kommentar:

 1. Excellent post Marcus!

  As a "Further education teaching professional" I'm 267 out of 366.

  This puts me more at risk than "proper" teachers but I wonder if we teachers underestimate our vulnerability to automation.

  What is going to be the purpose of an education system in an increasingly automated world? What will we need to teach?

  Maybe the school forms that are currently at the periphery - like folkhögskola, Waldorf, Montessori etc. will become mainstream. That would be really positive!

  SvaraRadera