Sidor

måndag 7 november 2016

Immersion och Virtual Reality

Det finns få saker som är så häftiga som att helt uppslukas av något och glömma tid och rum för en stund. Ju mer vi kan fördjupa vår upplevelse av något vi tycker om desto bättre. På engelska kallas detta för immersion. Det är något som du kommer märka av mer och mer – nu och i framtiden. Underhållningsindustrin, skolan, teatrar och muséer – många delar av samhället vill förbättra och fördjupa den upplevelse du som mottagare eller deltagare får.

En naturlig del i detta är två fenomen som är på stark frammarsch. Det ena är augmented reality och det andra är virtual reality. För mig är virtual reality på något sätt den totala upplevelsen av immersion, även om augmented reality kanske är det som kommer vinna i längden. VR har en del problem, t ex att man kan bli yr och illamående efter en tids användning. Hursomhelst, låt oss prata lite VR.

På många sätt kan man säga att VR har sina rötter ända tillbaka till 1800-talet. Då kom upptäckten att ögat kombinerar två tvådimensionella bilder till en tredimensionell bild. Det här drog man nytta av när man gjorde stereoskopet. Genom 1900-talet förfinades sedan tekniken. En produkt som fick ett enormt genomslag var den s.k. View-Mastern, den blev så småningom en leksak i plast som barn över hela världen lekte med.I början av 90-talet kom det sen en våg av VR som man bar som ett visir och som nu kopplades till en dator eller ett TV-spel. Datorn Amiga 3000 användes till att koppla en stor klumpig hjälmliknande sak med tillhörande kontroll att hålla i händerna. Det var en viss pepp runt det här och man trodde framtiden var här, men tekniken var dyr, spelen obefintliga och det hela dog ut. Sega talade om att släppa Sega VR till Mega Drive. Den skulla kosta $200 och speciella spel skulle utvecklas. Det hade kunnat bli en revolution på sin tid, men Sega VR lämnade aldrig prototypstadiet.


VR i dag


Under 2000-talet har en hel del utveckling skett som lett fram till att vi år 2016 för första gången verkligen kan se VR-tekniken i var mans hem (eller ficka) inom en snar framtid. De senaste 15 åren har introducerat bättre kamerasensorer, rörelsedetektorer och ett flertal produkter inom wearable tech (kroppsnära teknik i hemsk svensk översättning :) ), vilket har lett fram till bättre möjligheter att kunna ta fram tilltalande VR-produkter. Motorn i mycket av detta har varit den snabba utvecklingen och spridningen av smartphones.

Idag är de stora IT-jättarna och spelföretagen inblandade i nya spännande produkter. Facebook köpte upp Oculus VR för 2 miljarder $, Sony har precis släppt PlayStation VR, Samsung har ett visir till sina mobiler kallat Samsung Gear VR och Google har sin enkla kartongmodell kallad Google Cardboard.

Google Cardboard


Cardboard är en VR-kikare (eller visir om man så vill) som man bygger ihop av kartong. Det finns även färdigmonterade varianter för den ohändige. I kikaren placerar man sedan sin smartphone och kör en app eller visar en video som är gjord för VR. På ovansidan sitter en liten magnet som man kan trycka på. Den enda styrningen man kan göra är att titta på olika ställen genom att vrida på huvudet och sedan trycka på magnetknappen på ovansidan av kikaren. Eftersom Cardboard är så billig och enkel att komma igång med, så är det ett perfekt sätt att bli introducerad till VR. Det finns appar som är både underhållande i form av spel och videos, men det finns även ett utbud av appar som kan användas för den som är nyfiken på hur platser ser ut eller hur rymden och planeterna kan upplevas. Det är därför en produkt som kan användas i skolmiljön. Här är några olika appar som du kan testa själv eller kanske på någon lektion (det kommer snart finnas några Cardboard-kikare på Hagaberg):

Cardboard
Googles egen app för sin kikare med samma namn. Här kan du få en första smakprov på hur det är att uppleva VR, du kan gå på en utställning i slottet Versaille eller åka på en expedition till nordpolen m.m.

Ladda ner till Android
Ladda ner till iPhone


The Bohemian Rhapsody Experience
Animerad musikvideo till Queen's megahit. Res i Freddy Mercurys undermedvetna. Ta plats på scenen!

Ladda ner till Android
Ladda ner till iPhone

YouTube
Det finns mycket för VR på YouTube. Söktermer att använda är 360 och VR. Ibland behöver du trycka på en liten cardboard-symbol för att växla till rätt läge. Du vet att du ser ett videoklipp för VR när du ser två videoklipp på en delad skärm.


Länk till UR:s video som sätter dig in i situationen att bli mobbad
Länk till filmen Pearl, som är en animerad fin liten roadmovie om en pappa och hans dotter.


Chair In A Room
Du sitter fast i en hiss. Varje våningsplan innehåller en ny obehaglig överraskning.

Ladda ner till AndroidRyot VR
Korta dokumentära filmer om viktiga ämnen och samhällsfenomen. Filmerna kan upplevas i VR. Gjord av Huffington Post.


InCell VR
Kunskap och utbildning om celler i människokroppen med spelmoment inbyggda. Du kan flyga genom kroppen och styra genom att vända huvudet åt olika håll.

Ladda ner till Android
Ladda ner till iPhone
Ett sista tips är den svenska portalen vrsverige.se där kan man hitta recensioner, guider, tips på appar och mycket mer! De har bland annat listat några VR-appar med rymdtema som kan vara värt att kolla in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar