Sidor

lördag 10 september 2016

Chromebooks och Chrome OS

Idag har alla en smartphone och väldigt många en surfplatta. Dessa kan till stor del ersätta de gamla trotjänarna PC och Mac. Många har givetvis fortfarande en dator, oftast en laptop, men anledningarna till att ha en dator blir färre för varje år. Det är mest sådana som har nischat in sig på något särskilt – typ avancerad bild- och videoredigering eller datorspel som behöver en traditionell dator.


Nyckelordet i det här sammanhanget är traditionell. Jag menar då datorer med relativt kraftfull hårdvara och ett OS (operativsystem) som Windows eller Mac OS X (som snart kommer heta macOS). För många privatpersoner är dessa datorer utrustade med mycket mer än vad man egentligen behöver. Den applikation som sedan länge dominerar och uppfyller nästan alla behov – the killer app – är browsern (webbläsaren om man så vill). Så länge man har en internetuppkoppling och en browser så kan man göra väldigt mycket som tidigare krävde fristående och installerade program direkt online. Jag skriver t ex den här texten i Google Docs, det kan inte göra allt som Word kan, men det räcker mer än väl för mina behov.


Allt det här, plus halvfiaskot med netbooks (vilket är ett ämne för ett annat blogginlägg), fick Google att inse potentialen hos ett lättviktigt operativsystem, som kunde fungera bra på enklare hårdvara. Detta födde Chrome OS och sedermera Chromebook:en. 

Så funkar Chrome OS 

Chrome OS är ett nerbantat operativsystem som bygger på Linux. Det centrala är browsern Chrome och många program och funktionalitet hos en traditionell dator körs i Chrome OS i browsern. Man hämtar hem appar och tillägg på Chrome Web Store.  Det finns även appar som körs utanför browsern och ett antal förinstallerade program som kallas packaged apps. Dessa program är gjorda i JavaScript och HTML5. Exempel på sådana program är Files och YouTube.

För- och nackdelar 

Vad är då fördelarna med en Chromebook gentemot en traditionell dator? Och några nackdelar finns det väl också?
Om man ska vara helt ärlig så är väl ett tungt argument för Chromebooks det jämförelsevis låga priset. Du betalar hälften eller två tredjedelar av PC-priset för en bra Chromebook. Utöver priset är det även värt att nämna batteritiden. En Chromebook kan räcka upp till tio timmar på en laddning. Den startar också på några sekunder och uppdaterar sig snabbt och automatiskt.


Nackdelar då. En Chromebook är väldigt beroende av att ha en internetanslutning. Det går att jobba med en del appar offline, men det är begränsat. Även om många fristående program kan ersättas, så kommer det kanske en dag när man behöver något program som bara finns på Windows. Man är också hänvisad till Chrome som browser. 

Utbudet av Chromebooks  

Det finns ett ganska stort och varierat utbud av Chromebooks vid det här laget. Allt ifrån små netbooks-liknande maskiner för 2 000 - 3 000 kr till lyxvarianter med chassi i borstad aluminium och QHD-display. På Hagaberg har vi valt Chromebooks  med ganska stor skärm (13,3 tum) och bra tangentbord, de har inte touchskärmar och påminner mer om traditionella laptops. De är anpassade för användningsområdet på Hagaberg.

Liten modell med touchskärm












Hagabergs modell

Lyxmodell











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar